Recept mám z domova, to vím přesně, ale jestli jsme ho odněkud převzali
nebo si ho taťka vymyslel (to on rád), to už si nepamatuju. To ale není
důležité, důležité je, že je to mňamka a navíc nijak složitá.
Potřebujeme: 1 kuře nebo naporcované díly kuřete nebo obojí, podle počtu
strávníků, jablka, máslo, česnek, sůl, pepř, paprika sladká, hořčice
plnotučná, trochu oleje, voda, popř. křen.
Postup máte nafocený na obrázcích a dělá se to zhruba v tomto pořadí.
Kuře s kůží naporcujeme (použijeme naporcované kuře), na každém díle kůži
nazvedneme, rozřízneme a do vzniklé kapsy se plochým nožem snažíme dostat
nějakou tu hořčici. Tak akorát, kůži zase přiložíme zpět k masu. Do
kastrolu nebo pekáče dáme alobal, trochu pokapeme olejem a na něj začneme
skládat naplněné kusy masa, posolené, opepřené a posypané sladkou
paprikou. Oloupeme jablka, neměla by být moučná, aby se hodinovým dušením
nerozvařila na břečku, já použila Idared, a kousky jablek vložíme mezi
jednotlivé kusy masa a všude, kde je místo (viz obrázek). Nebojte se
použít jablek víc, já dala asi 4-5, protože ani ne po tom masu, ale po
jablkách se jen zapráší. Tím, že se dusí spolu s masem, hořčicí a
česnekem, tak dostanou zvláštní, ale výbornou chuť a jablko byste za tím
kouskem jakési hmoty vůbec nehledali. V hrníčku si rozpustíme asi 1/3
másla a rozmačkáme do něj 7-10 stroužků česneku, podle velikosti a síly
česneku. Tuto hmotu s máslem naneseme navrch na kuře i na jablka,
přilejeme půl hrnku vody, přikryjeme druhým kusem alobalu a dáme do
trouby péct - dusit. Na kuře dohlížíme jako vždy, sem tam na něj
koukneme, když je potřeba přilijeme trochu vody nebo dáme kousek másla,
asi po hodině vrchní alobal sundáme a necháme dopéct, aby kuře získalo
hnědý nádech. Nečekejte křupavé kuře, na to má okolo sebe moc jablek a
sosu, je spíš dušené. Když je kuře hotové, tak na talíř nandejte jak
kuře, tak pár jablek, ale i část sosu. Ono to není zas tak mastné, jak se
zdá, ale sosík je tam nutný, budete si do něj namáčet chleba.
Nevzpomínám, že bychom tohle kuře jedli jinak než s chlebem. A není větší
pochoutky, než si do toho česnekového sosu namáčet chleba a přikusovat
báječné kuře se sladkým jablkem. No paráda, vyzkoušejte.